NAUKA

Šta sve krije najveća antička grobnica u Grčkoj

Brojna su nagađanja o tome ko je ukopan u ovom zdanju

(A. Sm.)

10.9.2014

Arheolozi su u grobnici u Amfipolu, koja već mjesecima zbog svoje veličine i važnosti golica maštu Grka, iskopali i dvije karijatide, objavilo je grčko ministarstvo kulture.

Grobnica u Amfipolu, sto kilometara udaljena od Soluna, smatra se najvećim otkrićem iz vremena Aleksandra Makedonskog. Arheolozi pomno i polako iskopavaju skrivena bogatstva, a posljednja važna otkrića iz grobnice su dvije mermerne karijatide, kipovi žena koje zamjenjuju stubove.

Karijatide podupiru unutrašnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu. Obje imaju ispruženu ruku u simboličnom gestu kojim zaustavljaju one koji bi pokušali da oskrnave grobnicu.

- To je važno otkriće, koje podržava mišljenje da se radi o važnom spomeniku - objavilo je grčko Ministarstvo kulture.

Arheološka iskopavanja velike grobnice u sjevernom grčkom gradu Amfipolu izazvala su veliku znatiželju medija i javnosti i podstakla brojna nagađanja o tome kome pripada. Iako čak ni arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju da se iskopavanja potpuno završe i da napokon saznaju krije li grobnica tijelo najistaknutije figure drevne Grčke - Aleksandra Makedonskog.

I dok grčko ministarstvo kulture navodi da 590 metara duga grobnica najvjerovatnije ne pripada "kralju ratniku", niko ne može da ospori da se radi o najvećem grobu otkrivenom u Grčkoj.

Tačna lokacija groba Aleksandra, vladara koji je umro 323. godine prije nove ere u Babilonu, jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju da je vjerovatno sahranjen u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar nakon njegove smrti protjerani su u Amfipol i tu ubijeni zajedno s njegovom majkom i bratom, što druge navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.

Od kada su počela iskopavanja u Amfipolu 2012. godine, arheolozi su otkrili dio ulaza u grobnicu iz četvrtog stoljeća prije nove ere s 4,5 metara visokim bočnim zidom. Ulaz, zapečaćen s nekoliko kamenih blokova, čuvaju dvije, metar i po visoke, bezglave sfinge.

Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, pa čak i emitovanje dnevnih televizijskih priloga o novostima s lokacije. Interes je podstakao i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi spriječili moguće intervencije modernih pljačkaša grobova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.