NAUKA

Ogroman i sjajan meteor bolid preletio iznad BiH

Nevjerovatna fotografija

Srna

13.9.2014

 

Iznad BiH preletio je veoma sjajan meteor bolid koji su snimile kamere meteorske mreže, a postoji vjerovatnoća da je jedan njegov dio pao u blizini hrvatske granice.

Prelet bolida trajao je gotovo šest sekundi, a raspao se na pet dijelova. Postoji velika vjerovatnoća da je neki od tih dijelova pao sjeverno od Gradačca, na granici sa Hrvatskom, prenose federalni mediji.

Stručnjaci iz Astronomskog društva "Oriona" i Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuju i da im se jave očevici, posebno iz Posavine, jer bi to pomoglo u detekciji mjesta pada ukoliko je do toga došlo.

Kamere meteorske mreže u Sarajevu, Gradačcu i na Pelješcu registrovale su ovo svemirsko tijelo jutros nešto prije tri časa.

Meteorsku mrežu vode Federalni hidrometeorološki zavod i Astronomsko društvo "Orion", odakle navode da je ovo najsjajniji bolid od 14.792 meteora koliko ih snimljeno u toku protekle dvije godine.

Prema Zemlji približava se i solarna oluja, koju su stručnjaci okarakterisali kao "ekstremnu", i zbog čega su mogući prekidi u napajanju električnom energijom.

Nije poznato kada će ova oluja, koja se dogodila u srijedu, dospjeti do planete.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.