NAUKA

Šta nauka kaže o superherojima

Naučnici su poznatim strip junacima dali malo naučne "težine"

(A. Sm.)

15.9.2014

Pop kultura nije strana čak ni najokorjelijim naučnicima. Fizičari i biolozi, fanovi Marvelovog svijeta, pokušali su da nekim poznatim strip junacima daju malo naučne "težine".

Tako je Mjolnir, ubojito oružje nordijskog boga groma, bio predmet različitih tumačenja. Američki astrofizičar Neil deGrasse Tyson, na primjer, procijenio je da malj, obzirom na to da je skovan od jezgra umiruće zvijezde, težak koliko i 300 milijardi slonova, tj. 4.500.000.000.000.000 kilograma. S ovim objašnjenjem se, međutim, ne slaže Suveen Mathaudhu, profesor na Univerzitetu Sjeverne Karoline i stručnjak Istraživačkog centra američke vojske.

- Mjolnir nije napravljen 'od' jezgra umiruće zvijezde, već je skovan 'u' njemu", naglasio je on, upućujući na Marvelovo izdanje iz 1991. u kojem "jasno piše da malj teži 1,63 kilograma i da je napravljen od urua, metala koji potiče iz Asgarda, kraljevstva boga Tora.

Prema pisanju sajta Slate, preobraženjem Kapetana Amerike i Hulka zabavio se Sebastian Alvarado, biolog Stenford Univerziteta, koji smatra da se odgovor treba potražiti njihovim genima i DNK.

Podsjetimo: Steve Rogers, budući Kapetan Amerika, nije primljen u vojsku, ali je izabran kao zamorac u eksperimentu u kojem mu ubrizgavaju "super vojni serum" i izlažu "vita-zracima". Kalifornijski istraživač navodi da najnovija naučna dostignuća teorijski omogućavaju epigenetiku, tj. aktiviranje, odnosno deaktiviranje pojedinih gena.

Zahvaljujući postojećim mehanizmima, naučnici bi mogli da stimulišu gene koji kontrolišu mišićnu masu ili količinu kiseonika u krvi. Steve Rogersu bi bilo dovoljno da proguta pilulu koja bi, nakon izlaganju vita-zracima, pospješila njegove gene.

Alvarado ima odgovor i na pitanje kako Hulk postaje tako mišićav i zelen. Biolog objašnjava da su radijacije, kojima je Bruce Banner, alijas Hulk, bio izložen, isjekle njegov DNK koji se rekonstruisao u drugom obliku, što je dovelo do silovite tjelesne mutacije.

Hulk ponovo poprima ljudski oblik zahvaljujući pomenutoj epigenetici: njegovi geni i Bannerovi geni čine dvije grupe koje se naizmjenično aktiviraju, odnosno deaktiviraju.

Što se zelene boje tiče, ona bi mogla da bude rezultat biliverdina, molekule prisutne u hemoglobinu koja je odgovorna za zelenkastu boju pojedinih kontuzija. Budući da Banner prolazi kroz spektakularnu transformaciju, njegovo tijelo bi moglo da bude shvaćeno kao jedna velika modrica - zelene boje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.