NAUKA

ISTRAŽIVANJE Kada su negativne emocije dobre

Krivnja nas čini boljima

Redakcija

23.11.2014

Potreba da uvijek morate biti sretni i da se uvijek morate osjećati dobro može biti toksična. Ta potreba vam zapravo može oduzimati sreću.

Ponekad lako zaboravljamo da su negativne emocije ključne za potpuni emocionalni razvoj pojedinca.

Nauka nam je jasno dala do znanja da odbijanjem prihvatanja negativnih emocija postajemo manje produktivni i emocionalno nestabilni. Naime, naučnici vjeruju da je za sreću potrebno živjeti s negativnim emocijama i s njima se osjećati ugodno. Kako biste postali sretni, morate iskusiti i negativne emocije. Naučiti živjeti s negativnim emocijama je vještina za čije razvijanje treba vremena i puno uloženog truda.

Neke negativne emocije mogu pozitivno utjecati na vas i vaš život. Dokazano je da nakon nekih osjećaja postajemo bolje osobe.

Također, veliki broj ljudi nije svjestan kako sumnjanje u vlastite sposobnosti može potaknuti pojedinca na pozitivne promjene. Ako sumnjate u vlastite sposobnosti, trebat ćete uložiti trud i vrijeme kako bi se uvjerili u suprotno.

Kada sumnjate u vlastite sposobnosti, to će vas u većini slučajeva potaknuti da na njima radite i kako bi postali osoba kakva želite biti sa sposobnostima za koje znate da ih možete imati.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.