NAUKA

Nova istraživanja otkrivaju nevjerovatne podatke o visokim temperaturama!

Objavljuje američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja

(Mi. K.)

17.12.2014

Nešto sasvim osvježavajuće svakog septembra kad temperature počnu opadati tjera nas da sjednemo s šoljicom kafe za stol i započnemo nove projekte, bilo da je riječ o školi, poslu ili našim individualnim kreativnim poduhvatima.

Sada postoji istraživanje koje podupire misao da je jesen vrijeme povećane produktivnosti. Ekonomisti sa Sveučilišta Illinois i Berkeley otkrili su da visoke temperature zapravo samnjuju vašu radnu učinkovitost, osobito ako temperature prelaze 15 stepeni Celzija.

Otkrili su da ljudi tad rade manje i zarađuju manje novca te da to utječe i na ekonomiju, čineći stvari gorima tokom vrućih ljetnih dana, prenosi Medical Daily.

Istraživanja, koja je objavio američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja, otkriva da temperatura od oko 25 stepeni vani zapravo smanjuje prihode prosječnog Amerikanca za pet dolara na dan. Isto tako, svakih otprilike pola stepena Celzija iznad 15 stepeni prosječna ekonomska produktivnost pada za jedan posto.

Konstatacija je sasvim jasna i direktno se veže na klimatske promjene pa istraživanje tvrdi ako se nastavi s globalnim zagrijavanjem da će to dati negativan efekt na ekonomiju.

Ipak, postoji jedan izuzetak, jer istraživanja nisu predata na naučnu recenziju pa je ne treba uzeti zdravo za gotovo. Jedni ekonomisti tvrde da je smeće, a drugi da je riječ o revolucionarnom otkriću.

Isto tako, naučnici još ne mogu utvrditi zašto postoji veza između klimatskih promjena i produktivnosti, ali možda je bit u tome da nas je lakše omesti na lijep i sunčan dan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.