NAUKA

Čak i žohari imaju osobnost, mogu biti sramežljivi ili hrabri

Istraživanje pokazalo

Autor:(A. Vr.)

13.2.2015

U sklopu posljednje studije promatralo se kako žohari reagiraju kad se nađu na otvorenom i nezaštićenom prostoru tj. kolikom brzinom su u stanju pronaći sklonište.

Žohari možda jesu ružna i vrlo omražena stvorenja, ali vjerovali ili ne, imaju osobnost. Proučavajući ponašanje kukaca s kojima su se mnogi suočili i u vlastitim domovima, znanstvenici su došli do zaključka da žohari nikako nisu homogena masa i da svaki od njih ima različiti karakter, piše “24sata.hr“.

U sklopu najnovije studije promatralo se kako žohari reagiraju kad se nađu na otvorenom i nezaštićenom prostoru tj. kolikom brzinom su u stanju pronaći sklonište, piše Guardian. Neki od njih, opisani kao sramežljivi, velikom su brzinom bježali prema skloništu pokušavajući biti što neprimjetniji dok su drugi, opisano kao avanturisti istraživali okolinu u kojoj su se našli prije nego su došli do skloništa.

Definirali smo “sramežljive i pažljive” i “hrabre i istraživače”. Sramežljivi su oni koji provode više vremena u skloništu dok hrabriji više vole hodati uokolo i proučavati gdje se nalaze – rekao je belgijski znanstvenik Isaac Planas Sitjà.

Stoga, sljedeći put kada u ruku uzmete insekticid ili papuču, sjetite se da ste možda upravo ubili ziheraša ili odvažnog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.