NAUKA

SVEMIRSKA GLJIVA Stvorit će gravitaciju za život u svemiru

Riješenje kompanije United Space Structures

(Mi. K.)

9.4.2015

Jedan od problema svemirskih putovanja jest činjenica da se ljudi vrlo teško nose sa slabom gravitacijom što na kraju može štetiti mišićima i kostima koji s vremenom slabe.

No, čini se da kompanije United Space Structures (USS) ima rješenje.

U budućim putovanjima izvan Zemlje od velike pomoći mogla bi nam biti njihova "svemirska gljiva" - ogromni rotirajuću cilindar koji može stvoriti vještačku gravitaciju gdje god poželimo.

Sa svojih 100 metara u promjeru i 400 metara dužine, cilindar stvara gravitaciju okrećući se 4,22 puta u minuti oko svoje vertikalne osi.

On tako, putem centrifugalne sile, kreira pritisak koji ljude drži na podu. Jačina gravitacije trebala bi biti jednaka onoj na Zemlji.

Ova bi "gljiva" mogla zamijeniti i Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) na kojoj bi pristajali svemirski brodovi i gdje astronauti ne bi imali problema s nepostojanjem gravitacije.

- Vjerujemo da je vještačka gravitacija ključ za razvoj života u svemiru. Za naš projekt trebat će nam 30 godina, a sve će stajati 300 milijardi dolara - rekao je jedan od dizajnera "svemirske gljive" Bill Kemp.

Za ilustraciju, ISS se gradio 10 godina, a cijena mu je bila 100 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.