Astronomi u svemiru pronašli molekule od kojih nastaje život!

Otkrivene složene organske molekule

Piše: J. Be.

Složene organske molekule koje pomažu u formiranju "gradivnog materijala" potrebnog za nastanak života otkrivene su u sastavu mlade zvijezde, a to otkriće sugerira da uslovi koji su pogodovali nastanku Zemlje i Sunca nisu jedinstveni, saznaje se iz studije objavljene u časopisu Nature.

- Sada imamo dokaze da ta ista hemija postoji i drugdje u svemiru, u područjima koja bi mogla formirati sunčeve sisteme ne različite od našeg - kazala je Karin Oeberg, glavna autorica studije,

Koristeći precizan teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter Array) u Čileu, koji može otkriti milimetar duge valne dužine koje otpuštaju molekule u svemiru, naučnici su istražili rotirajući disk plina koji okružuje zvijezdu MWC 480. S obzirom na njihov oblik i veličinu, molekule emituju različite valne dužine, zbog čega je moguće razlikovati jedan hemijski spoj od drugog. Naučnici su otkrili metil cijanid, organski spoj sastavljen od vodika, ugljika i azota - tri ključna elementa potrebna za izgradnju DNK.

Naučnici su zadivljeni jer ne samo što organski materijal pronađen oko mlade zvijezde preživljava, on "cvijeta" u količinama nešto većim od onih za koje se vjeruje da su postojale u našem ranom sunčevom sistemu. To bogatstvo organskog materija otkriva da sunčev sistem Zemlje nije jedini koji sadrži te složene molekule i daje nam za vjerovati da sastojci potrebni za razvoj života možda postoje diljem svemira.

- Vrlo bogata organska hemija u mladom sunčevom sistemu je daleko od toga da bude jedinstvena. Čini se vjerovatnim da se prebiotička hemija koja se dogodila u sunčevom sistemu, uključujući Zemlju, događa i drugdje u svemiru - kazala je Oeberg.

Naučnici pretpostavljaju da bi te organske molekule, kako se sunčev sistam MWC 480 nastavlja razvijati, mogli uloviti kometi i asteroidi i premjestiti ih u druga područja svemira koja podržavaju nastanak života. Mnogi astronomi vjeruju da su upravo kometi i asteroidi donijeli za život neophodne komponente u naš vlastiti sunčev sistem, udarajući temelje razvoju života.

Smještena u sazvijeđu Bika i udaljena 455 svjetlosnih godina od Zemlje, zvijezda MWC 480 ima masu dvostruko veću od Sunca i 10 puta je sjajnija. Tu milion godina staru zvijezdu okružuje disk plina, ali naučnici nisu uočili neki očiti znak formiranja planeta.

NA VRH