NAUKA

Istraživanje: Potvrđena potencijalna korist marihuane

Američki Nacionalni institut za suzbijanje zloupotrebe droga saopćio

Onasa

10.4.2015


Američki Nacionalni institut za suzbijanje zloupotrebe droga izdao je izvještaj u kojem prvi put zvanično potvrđuje potencijalne zdravstvene koristi marihuane.

Do sada je savezna vlada Sjedinjenih Američkih Država odbijala da prizna da marihuana može imati ikakve zdravstvene koristi i, u skladu s tim, smjestila je u prvorazrednu opojnu supstancu, zajedno s heroinom, LSD i ekstasijem.

Nedavna istraživanja na životinjama pokazala su da marihuana može ubiti neke stanice raka i smanjiti veličinu drugih, navodi se u izvještaju Nacionalnog instituta, preneo je Jutarnji.hr.

Dokazi iz jednog istraživanja pokazuju da ekstrakti iz cijele biljke marihuane mogu smanjiti jedan od najozbiljnijih tipova tumora mozga. Istraživanja na miševima pokazala su da ti ekstrakti, kada se koriste paralelno sa radioterapijom, povećavaju uspješnost zračenja
u ubijanju raka.

Iako su pojedine savezne države dozvolile upotrebu marihuane u medicinske svrhe, savezne vlasti još je zabranjuju.

Američko ministarstvo pravosuđa izdalo je saopštenje u srijedu u kojem je navedeno da neće zaustaviti pojedine države u provođenju svojih programa prodaje medicinske marihuane, ali da će i dalje goniti korisnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.