NAUKA

Pogledajte kako izgleda šetnja svemirom

Međunarodna svemirska stanica

(Mi. K.)

16.4.2015

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i sve boljim kamerama, mi koji smo na čvrstom tlu planete Zemlje imamo priliku da putem snimka NASA-inih astronauta vidimo i čujemo kako izgleda biti na otvorenom u svemiru.

Ovdje na Zemlji, GoPro kamere su do sada najčešće korišćene pri snimanju vratolomija u ekstremnim sportovima, ali vjerujemo da nijedan od tih snimaka ne može da se poredi sa onim koji je nastao kada su hrabri privremeni stanovnici Međunarodne svemirske stanice izašli u šetnju.

U februaru, Teri Virts i Beri Vilmor izašli su s Međunarodne svemirske stanice kako bi je pripremili za prijem transportnih vozila komercijalne proizvodnje.

Misija je bila, u suštini, kao i svaka druga (mijenjanje žica i kablova), ali s jednom razlikom - Virc je nosio GoPro kameru, zahvaljujući čemu imamo priliku da vidimo kako jedna od ovih šetnji izgleda.

Iako smo do sada bezbroj fotografija nastalih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ipak je nevjerovatno vidjeti Sjevernu hemisferu u realnom vremenu iz perspektive astronauta., prenosi National Geographic.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.