NEVJEROVATNO OTKRIĆE Tajna nastanka čovjeka se ne krije u Africi već bivšoj republici SFRJ

Na lokalitetu Stamer kod Delčeva, na istoku Makedonije

(Mi. K.)
27.04.2015 10:23

Makedonski naučnici i paleontolozi ukazuju da se na lokalitetu Stamer kod Delčeva, na istoku Makedonije, po svemu sudeći nalazi tajna nastanka čovjeka i karika u alci evolucije, koja do danas nije bila pronađena.

Na tom mjestu je otkrivena jedina praistorijska masovna grobnica životinja.

Fosili praistorijskih životinja stari više od 10.000 godina, koje danas žive samo u Africi, pronađeni su u blizini grada Delčeva, 200 kilometara istočno od Skoplja.

Tu je prije sedam godina pronađena lobanja prve žirafe u Evropi, ostaci mastodonta i sabljastih tigrova, kao i piterinska fauna. Na toj lokaciji u martu su otkriveni fosilni ostaci praistorijskog nosoroga stari od tri do pet miliona godina.

Posljednje ledeno doba nastupilo je prije oko dva miliona godina.

- Otkrivanjem kostiju nosoroga završavamo naučna istraživanja za ovu godinu na lokalitetu Stamer. Nadam se da će u narednom periodu naša institucija dobiti više novca za dalja istraživanja - izjavio je Ivica Zdravkov iz Prirodno-naučnog muzeja Makedonije.

Praistorijsku grobnicu blizu delčevskog sela Stamer slučajno je u martu prije sedam godina otkrio rudarski inženjer Ljube Mitevski, kad su se nakon erozije zemljišta na površini pojavile kosti praistorijskih životinja.

Tada su na svjetlost dana pred oči javnosti i nauke iznijeti fosilni ostaci i kosti žirafa, mastodonata, sabljastih tigrova, a danas i dijelovi praistorijskog nosoroga.

Za otkriće inženjera Mitevskog prvi se zainteresovao svjetski poznati paleontolog iz Makedonije, profesor dr. Risto Garevski.

Na osnovu starosti životinjskih ostataka on je zaključio da se na ovim prostorima mogu naći dokazi o nekoliko stadijuma evolucijskog kontinuiteta u razvoju čovjeka, koji odgovara tom periodu, a nije poznat svjetskoj nauci.

Njegove predpostavke su potvrdili i paleontolozi Denis Žerard iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu i Nikolaj Spasov iz Prirodno-naučnog muzeja Bugarske akademije nauka.

Oni su saglasni da se radi o jedinstvenoj masovnoj grobnici s fosilima velikih praistorijskih životinja, prvi put otkrivenih u Evropi.

- Naučna istina je da životinje, koje sada srećemo u Africi, vode porijeklo s naših prostora. Sličnu sudbinu su doživjeli i preci čovjeka, pa zato s pravom očekujemo da ćemo pronaći i ostatke pračovjeka iz perioda njegovog udaljavanja od čovjekolikog majmuna -vjeruje Svetozar Petkovski iz Prirodno-naučnog muzeja Makedonije.

On objašnjava da su se zbog promjene klime tokom proteklih milenijuma ove životinje preselile na jug, u toplije krajeve.

Ukoliko se potvrdi bar dio pretpostavki paleontologa, Stamer će biti pretvoren u makedonski "jura park" fosilnih ostataka praistorijskih životinja.

NA VRH