NAUKA

Amerikanci žele vakcinu protiv raka pluća

Fidel i Raul Kastro desetljećima su ulagali veliki novac za medicinska istraživanja

Autor:(A. Vr.)

12.5.2015

Jedan od  razloga skidanja višedecenijskog embraga Kubi jeste želja SAD da uvezu kubansku vakcinu protiv karcinoma pluća  - tvrde naučni portali.

Američki institut "Rozvel Park" i kubanski Centar za molekularnu imunologiju blizu su dogovora da se vakcina "cimavaks" počne klinički ispitivati u Americi.

Tokom prošlomjesečne posjete Havani za tu soluciju založio i Endrju Kuomo,  guverner države Njujork.

Fidel i Raul Kastro desetljećima su ulagali veliki novac za medicinska istraživanja. Danas je na Kubi prosječni životni vijek 78,3 godina, kao u najrazvijenijim zemljama.

Na vakcini "cimavaks" kubanski imunolozi radili su 25 godina, a 2011. Ministarstvo zdravlja uvrstilo je na popis besplatnih lijekova.

"Cimavaks" u ovom obliku nije konačno rješenje za karcinom pluća -  to je trenutno tek biološka terapija namijenjena pacijentima u visokoj fazi bolesti.

Vakcina ne napada stanice raka direktno nego zaustavlja njihovu diobu.

Istraživanja provedena na Kubi prije nekoliko godina pokazala su da pacijenti koji prime vakcinu žive četiri do šest mjeseci duže od drugih pacijenata.

Konačni  cilj jeste da karcinom bude doveden u stanje mirovanja. Odnosno, da bude "pretvoren iz terminalne u hroničnu bolest sa kojom pacijent može živjeti"- navode portali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.