Sa godišnjim dobima mijenja se i DNK?!

Prema novim tvrdnjama naučnika

Srna
14.05.2015 16:26

Naučnici tvrde da se sa promjenom godišnjih doba mijenja i naš DNK?!

Kad dođe do "inflamacije", odnosno upale u tijelu,  to znači da organizam pokušava da ukloni štetne tvari i počne proces ozdravljenja.

Naučnici sa Univerziteta Kembridž otkrili su da se "inflamacija" pojavljuje u vrijeme promjene godišnjih doba te da se prilikom tog procesa mijenja i  DNK.

Petina naših gena,  koji se nalaze u krvnim ćelijama, prolazi kroz sezonske promjene i zbog toga drugačije reaguju  na organizam u određenim dijelovima godine.

Iako se geni najčešće smatraju konstantnim, mnogi procesi u  organizmu zavise od toga koji geni upravljaju tijelom i u kojim slučajevima reaguju na DNK.

Tokom zime krvne ćelije stvaraju gušći spoj imunoloških "respondera",  dok  ljeti  venama kolaju hormoni zaduženi za sagorijevanje masnoća, građu tijela i  zadržavanje tekućine.

Prema analizi, u krvnim ćelijama čak 5.000 gena pokazuje odrežene promjene!

Naučnici su znali  da postoje geni koji mijenjaju svoje djelovanje tokom dana, a onda su shvatili da bi se takvi procesi mogli događati tokom cijele godine.

Svaka ćelija u našem tijelu ima isti genetski kod, ali je specijalizovana  za određeni dio genetskog koda. Naučnici su se fokusirali na bijela krvna zrnca, koji su zaslužne za rad imunološkog sistema.

Upala je odgovor tijela na neku štetu koja se dogodila, a upravo tokom  zime ljudi su  ranjiviji i podložniji prehladamaim time i upalama. Tada se javljaju "inflamacije" - prenose naučni portali. 

NA VRH