VULKAN KOJI INTRIGIRA NAUČNIKE Mogao bi otkriti tajnu života?!

U moru kod Japana vulkanski otok Nishinoshima

(A. Vr.)
17.05.2015 19:12

U moru kod Japana vulkanski otok Nishinoshima već duže vrijeme intrigira umove znanstvenika i istraživača.

Vulkanski otok Nishinoshima, godinama je u erupciji, ali miljama je udaljen od prvih stanovnika pa vlasti nisu zabrinute, no ovaj je događaj posebno zaintrigirao naučnike koji su se odmah nakon prve erupcije bacili na posao. Uvjereni su da će im erupcija ovog vulkana pomoći u otkrivanju evolucije života na Zemlji.

Ovo je veoma rijetka prilika za istraživanje početka razvoja koloniziranog života na Zemlji. U tome će naučnicima pomoći izmet i bljuvotina ptica koje žive na otoku, piše Daily Mail.

Otok koji se u potpunosti sastoji od čistog kamena odnosno stvrdnute lave, tvrde stručnjaci, jednog će dana vrvjeti životom. Počet će se stvarati život obliku biljaka i životinja. Ovaj vulkanski naučnici nazivaju prirodnim laboratorijem.

"Veliku pažnju posvećujemo ovom otoku jer vjerujemo da ppsmatranjem razvoja situacija koje se odvijaju iz dana u dan možemo puno toga naučiti o razvoju života na Zemlji te dati odgovore na do sada ne odgovorena pitanja evolucije", rekao je jedan od naučnika.

Prema njihovim pretpostavkama, nakon što erupcije vulkana stanu, a otok se počne hladiti, opčet će se razvijati i život na otoku. Najprije će narasti biljke čija će sjemena s okolnog kopna donijeti price na svojim nogama i krilima.

Upravo bi te ptice koje sada otok koriste kao stanicu za odmor mogle jednog dana na njemu izraditi svoja gnijezda, a otok bi mogao postati njihovim trajnim boravištem.

Vulkan se u moru pojavio 1964. godine i od tada raste, a naučnici ne znaju kada će se u potpunosti ugasiti. Negov napredak bilježi se od prvih dana, a posebn je zanimljiva činjenica da su se na otoku već pojavile gljivice i bakterije, a prve biljke izrasle su nakon njih. Do 2004. godine na otoku je zabilježeno postojanje stotinjak vrsta ptica i 335 vrsta beskralježnjaka.

Nikako loš rezultat za otok koji postoji tek nešto više od pola stoljeća, slažu se stručnjaci.

 

NA VRH