NAUKA

REVOLUCIONARNO U laboratoriji uzgojena noga koja može da osjeća i hoda!

Stimuliše krv i reaguje na nadražaje

J. Be.

7.6.2015

Naučnici su uspjeli da od matičnih ćelija uzgoje prvu vještačku nogu koja će u potpunosti moći da zamjeni amputiranu, sa svim njenim funkcijama.

Naučnici su u laboratoriji uzgojili prvu vještačku nogu koja stimuliše krv i reaguje na nadražaje, što će dovesti do toga da se jednog dana na mesto izgubljenog uda transplantira novi, uzgojen od pacijentovih matičnih ćelija. 

Prvu ovakvu nogu na zamorcima su testirali stručnjaci u Opštoj bolnici u Masačusetsu, na čelu sa hirurgom doktorom Haroldom Otom.

Doktor Oto i njegov tim prvo su pokupili matične ćelije s životinje, tehnikom koja se zove decelularizacija. Zatim su ih potopili u specijalni rastvor i od njih su uzgojili mišićna i vaskularna tkiva, pomoću specijalnog kalupa kojim su definisali oblik i građu da odgovara izgubljenom udu.

Naredni korak bio je da se taj ud stavi na nogu zdrave životinje kako bi se vidjelo da li funkcioniše, i desilo se čudo! Krv je počela da cirkuliše kroz ud životinje baš kako bi trebalo.

Ista tehnika isprobana je kako bi se napravile sintetičke bešike i drugi organi, međutim ne tako uspješno.

Ovao otkriće u medicini moglo bi biti od revolucionarnog značaja, jer otvara mogućnost da se amputirani ud zamijeni novim. To bi stvorilo ogromnu prednost u odnosu na robotsku protetiku.

Ruke i noge uzgojene od sopstvenih ćelija veliki plus su u odnosu na bio-kibernetiku, jer se smanjuje mogućnost da će tijelo primaoca odbaciti ud.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.