NAUKA

NAUČNA ZAJEDNICA POTRESENA Otkriven novi dio ljudskog tijela?!

Ne možete ga vidjeti niti dotaknuti

Autor:(A. Vr.)

1.7.2015

 

Kada ste se jutros probudili, učinili ste to s potpuno novim dijelom tijela, barem u očima nauke. Ne možete ga vidjeti niti dotataći, ali imaključnu ulogu u razumijevanju neuroloških bolesti i imuniteta.

Naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virginiji nedavno su otkrili dugo skriveni sistem limfnih žila, ili "centralni nervni sistem limfnih žila", koje vrši drenažu limfe iz mozga u okolne limfne čvorove, piše Net.hr.

Ovo otkriće je protreslo naučnu zajednicu. Tim pod vodstvom Antoinea Louveaua je otkrio žile nakon što je Louveau razvio metodu promatranja moždane ovojnice miša bez oštećivanja delikatnog tkiva.

Kada se sva druga tkiva u tijelu upale, molekule i patogeni završe u lokalnim limfnim čvorovima gdje se imunološke stanice aktiviraju i nastavljaju borbu.

“Mislilo se da u mozgu takav sistem ne postoji. Kada smo prvi put vidjeli te žile, potpuno sam poludio”, kaže Jonathan Kipnis, direktor Centra za imunologiju mozga i glia stanica.

Duboko skrivena lokacija ovih limfnih žila razlog je zašto ih se toliko dugo nije moglo pronaći. Nalaze se u duralnim venskim sinusima, koji izvlače krv iz unutarnjih i vanjskih vratnih žila. U blizini su i glavne krvne žile, koje su ih skrivale od pogleda.

Kipnis upozorava da će se, s obzirom na to da je ljudski mozak daleko kompleksniji od mišijeg, novootkrivene žile trebati što detaljnije proučavati da bi ih se u potpunosti razumjelo. Ovo otkriće pomoći će u razumijevanju i daljnjem istraživanju brojnih poremećaja, uključujući multiplu sklerozu, Alzheimerovu bolest i autizam:

“Najvažnije stvari tek se trebaju otkriti.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.