Ovako će izgledati kraj svega: Svemir će razderati sam sebe

Ne želite to doživjeti

(Mi. K.)

Naučnici vjeruju da su napokon odgovorili na pitanje koje oduvijek muči čovječanstvo – kada će svemir kakvog znamo prestati postojati.

Ne brinite, kraj ipak nije tako blizu. Naučnici nam daju još 22 milijarde godina. Oni vjeruju da, ako se svemir nastavi širiti ovim tempom, s vremenom će se raspasti te će nam uslijediti "Veliki rascjep" umjesto "Velikog praska".

Zbog ekspanzije svemira čestice više neće moći djelovati jedne na druge te će se planeti i čestice isjeckati odnosno rasparati u zadnjim sekundama prije nego sav poznati svemir nestane.

Stručnjaci su istraživali eksplozije udaljenih zvijezda kako bi ispitali je li teorija Velikog rascjepa tačna, prenosi "Mirror".

- Ideja "Big Ripa" (Velikog rascjepa) je da će se na kraju čak i čestice tvari početi odvajati. Svi atomi bi se rasparali. Pošteno je reći da je to dramatični scenarij. Matematički znamo što to znači. No, što to tačno znači u fizičkom smislu, teško je dokučiti – rekao je dr. Marcelo Disconzi sa sveučilišta u Nashvilleu, prenosi portal "24 sata hr.".

Naučnici misle da "tamna energija", za koju se vjeruje da tvori oko 70 posto svemira, vuče svemir prema završetku.

- Postoji takmičenje između "tamne energije" koja pokušava proširiti svemir i gravitacije koja želi "srušiti" svemir. Pitanje je ko će pobijediti – objašnjava dr. Disconzi.

Ako gravitacija pobijedi, čeka nas "Veliko sažimanje", teorija koja podrazumijeva da će se zbog velike količine materije svemir početi skupljati i približavati se ponovno tački singulariteta te će na kraju postati mjesto enormnih temperatura i zračenja.

Ova teorija dopušta da se iz takvog sažimanja ponovno u prasku razvije novi svemir, no to je tek spekulacija.

Ostale ideje uključuju i "Veliko smrzavanje", teorija po kojoj će se svemir stalno širiti dok konačno ne postane prehladan za održavanje života.

- Ono što sada znamo iz prikupljenih podataka... scenarij "Velikog rascjepa" je moguć – dodao je Disconzi.

Profesor Carlos Frenk, kozmolog na Sveučilištu Durham, izjavio je da takav scenarij znači da će "tamna energija" jačati te će doći do širenja svemira koji će se na kraju "poderati".

- Svemir će nestati pred vašim očima. Ne želite to doživjeti – nadodao je.

NA VRH

Podijeli članak na