Roskosmos pravi višekratnu raketu

Cijena motora iznosi od 10 miliona do 70 miliona dolara

Srna
20.08.2015 22:52

Ruska svemirska agencija "Roskosmos" planira da napravi raketu koja će se nakon slanja satelita u orbitu vraćati na kosmodrom odakle je i lansirana, piše list "Izvestija".

U pitanju je krstareća faza rakete, odnosno njen najskuplji dio, dok će drugi dio kao i ranije biti za jednokratnu upotrebu.

Kako navodi ruski list, u projektu Federalnog kosmičkog programa (FKP) za period od 2016. do 2025. godine koji je poslat na odobrenje u Ministarstvo, predviđeno je stvaranje "kosmičko-raketnog kompleksa sa višekratnim raketnim nosačem lake klase na kosmodromu Vostočni".

Pretpostavlja se da će stvaranje prve faze rakete za mnogokratnu upotrebu do 2025. godine koštati 12,5 milijardi rubalja.

Rad na konstruktorskom dijelu pod šifrom LEK-VRB počeće 2021. godine, dok rad na tehničkim detaljima, prema planu, treba da počne 2019. godine, prenosi "Sputnjik".

Kako se navodi, prvi stepen rakete je najskuplji dio u proizvodnji. Cijena njenog motora iznosi od 10 miliona do 70 miliona dolara. Ovim se objašnjavaju pokušaji korporacije "Spejs iks" da stvori prvi stepen koji se vraća na zemlju za raketu "Falkon 9R" -  za sada neuspješno.

NA VRH