NAUKA

REVOLUCIONARNO Crvi koji jedu plastiku mogli bi biti rješenje za sve više smeća

Nova studija

Autor:(J. Be.)

4.10.2015

Plastiku se smatra jednim od najvećih faktora koji utječu na globalno zagađenje, no kako se čini možda je dobila dostojnog protivnika. I to običnog crva brašnara. 

Naučnici su u dvije studije na Stanfordu otkrili kako bi ti crvi mogli biti iznimno korisni za okoliš jer mogu živjeti od stiropora. U njihovu probavnom sustavu nalaze se mikroorganizmi koji mogu razgraditi polietilen, odnosno golemi izvor otpada može se pretvoriti u kompost koji se može koristiti na zemlji. 

- Ova su otkrića revolucionarna. Ovo je jedan od najvećih napredaka u znanosti o okolišu u proteklih 10 godina - rekao je Wei-Min Wi sa Stanforda za CNN. Dodaje kako bi ovo otkriće moglo riješiti zagađenje plastikom koje utječe na cijeli svijet.

U istraživanju su pratili 100 crva koji su jeli 34 do 39 miligrama stiropora na dan, a uočili su kako su oni na 'stiropor prehrani' bili jednako zdravi kao i oni na normalnoj prehrani. 

Plastika koju su konzumirali pretvarala se u CO2, biomasu i biorazgradivi otpad koji se čini sigurnim za korištenje. 

Znanstvenici planiraju istražiti mogu li ovi crvi sigurno razgraditi i druge oblike plastike, poput onih koje se nalaze u automobilskim dijelovima. Također, žele otkriti i postoji li neka vrsta u moru koja ima slične sposobnosti kako bi se smanjile i goleme količine plastičnog otpada u okeanima. 

No, čak i ako ovi crvi brašnari mogu pomoći u gospodarenju otpadom, Wu je za CNN rekao kako to nije zamjena za recikliranje. 

- Moramo biti bolji u recikliranju i ne bi trebali plastiku ostavljati svugdje - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.