NAUKA

PRETHISTORIJSKI DABAR: Preživio asteroid i izumiranje dinosaura

Nova vrsta sisara

Autor:(J. Be.)

5.10.2015

Udar golemog asteroida i haos koji je uslijedio na Zemlji prije 66 miliona godina izbrisali su dinosaure, ali i skoro tri četvrtine svih vrsta na planetu.

No, naučnici su otkrili kako je ubrzo nakon toga mala životinja, slična dabru, živjela jako dobro, što je dodatno pokazalo otpornost sisara koji su donedavno živjeli na marginama životinjskog carstva, a sada su postali dominantne kopnene životinje.

Naučnici su u Novom Meksiku otkrili fosilizirane ostatke Kimbetopsalisa simmonsaea, biljojeda sličnog glodarima koji je imao sjekutiće poput dabrovih. Analize su pokazale da je živio samo nekoliko stotina hiljada godina nakon masovnog izumiranja dinosaura, što je u geološkim okvirima trenutak. 

Bio je dug oko metar i težak od 10 do 40 kilograma, prekriven krznom i imao je velike kutnjake kojima je mogao žvakati biljke. 

Nama bi izgledao poput dabra, ali bez pljosnatog repa, objašnjava Thomas Williamson, kustos paleontologije iz Prirodnog i naučnog muzeja Novog Meksika. Živio je u šumama uz rijeke i jezera dok se ekosistem oporavljao od katastrofe koja je označila kraj Krede. 

- Bio je veći od gotovo svih sisara koji su živjeli kraj dinosaura, a bio je biljojed, što nije bila karakteristika sisara koji su živjeli s dinosaurima. To pokazuje koliko su se brzo prilagodili u novom svijetu - rekao je za Reuters paleontolog Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu. Sisari su se sada našli u praznom svijetu i iskoristili su tu priliku, dodaje Brusatte. 

Inače, Kimbetopsalis je pripadao multituberkulatima, sisavcima koji su bili slični, ali ne i blisko vezani s glodavcima. Izumrli su prije 35 miliona godina, a naslijedili su ih pametniji glodari koji su se mogli brže razvijati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.