NAUKA

RIJETKE POSJETE U Jadranu prvi put snimljen veliki "morski đavo"

Spada među najveće ribe

Autor:(Mi. K.)

12.10.2015

Naučnici su nedavno u Jabučkoj kotlini prvi put u Jadranskom moru uspjeli da snime goluba uhana, kog zbog svojih karakterističnih nastavaka na glavi nazivaju još i "morski đavo".

Golub uhan (Mobula mobular) riba je iz reda pravih raža (Rajiformes). Naraste do 520 cm dužine i 300 kg težine tako da spada među najveće ribe Jadrana.

Kod nas ga još zovu i "morski đavo". Spada u istu podvrstu kao i Manta (Manta birostris), koja je jedna od najvećih riba svijeta. Živi na otvorenom moru gdje se hrani malim pelagijskim rakovima i ribicama.

Leđa su mu tamna, a stomak mu je svjetle boje, gotovo bijel. Ima dugačak, tanak rep, a blizu njegove baze smještena je nazubljena bodlja povezana s otrovnim žlijezdama. Ime je dobio po karakterističnim nastavcima na glavi koji podsjećaju na uši ili rogove đavola. 

Golubovi uhani su veliki već prilikom rođenja. Oni se izleg iz jaja koje ženka nosi oko dvije godine, a već tada imaju raspon krila veći od metra.  Iako je sve do nedavno smatran rijetkim posjetiocem, posljednja istraživanja zaključuju da je ova životinja u otvorenom dijelu Jadrana redovno prisutna tokom toplijeg dijela godine. 

Na temelju novih studija stručnjaci procjenjuju da u Jadran ljeti iz Sredozemnog mora uđe više od tri hiljade uhana, prenose srbijanski mediji.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.