NAUKA

ZBOGO PROBLEMI Četiri recepta koja rješavaju sve probavne probleme

Vlakna su bitna

Autor:(A. Vr.)

24.10.2015

 

Malo se krećete, jedete s nogu, i stalno pod stresom? Nije čudno ako imate probleme s probavom. Problem je osobito izražen ujesen kada se prelazi na težu prehranu, zaboravlja na voće, a kiselo zelje jš nije u vidiku.  Nasreću, problemi se lako riješe.

Kako se crijeva ne bi ulijenila, u njima mora biti što ih padražava. No to ne znači hranu. Za pokretanje crijeva potrebno je da hrana koju sadrži neprobavljive sastojke, koji potiču muskulaturu crijeva na kretanje i izbacivanje sadržaja iz debelog crijeva. Ti neprobavljvi sastojci hrane su pokožice voća, povrća i žita, tj. celuloza.

PRIJE NO ŠTO PUSTITE VODU: Bacite pogled u WC školjku, može vam spasiti život

Ako u hrani nema dovoljno celuloze, onda tanko crijevo upije probavljive sastojke hrane, i u debelo crijevo ne dolazi dovoljno ostataka koji bi izazvali kretanje i pražnjenje. Tada crijeva usporava, a možda nastupi i konstipacija.

NE ODLAŽITE PRAŽNJENJE CRIJEVA

Nedovoljna fizička aktivnost, sklonost da se odlaže pražnjenje crijeva pa i prekomerna upotreba laksativa – sve to može izazvati zatvor. Crijevima nimalo ne odgovara neuravnotežena ishrana siromašna biljnim vlaknima i zato je iznimno važno da obratite pažnju na to šta jedete. Dovoljno je da dnevno pojedete od 30 do 35 grama biljnih vlakana da osigurate pravilan rad crijevne muskulature. Ako uz to budete pili dovoljno vode i ne budete jeli na brzinu, ovaj problem će za vas postati prošlost.

ODABERITE ODGOVARAJUĆA VLAKNA

Vlakna su supstance otporne na sokove u gastrointestinalnom traktu. Dijele se na „topiva” i “netopiva”. U borbi protiv zatvora najviše će vam pomoći netopiva vlakna, kao što su celuloza i lignin, sadržani u kupusu, kelju i sličnom povrću. Ona nabubre u dodiru s vodom i izazivaju kontrakcije crijevne muskulature.

Topiva vlakna, kao što je pektin, nalaze se prvenstveno u voću, crnom i bijelom luku. Ona usporavaju upijanje šećera, masti i kolesterola. Iako su inače prilično zdrava, kada je riječ o radu crijev nosi osobito korisna. Jedini izuzetak je inulin, kojeg najviše ima u korijenastom povrću, jer blagotvorno djeluje na crijevnu floru i potiče apsorpciju kalcija.

AKO JE PROBLEM HRONIČAN

Ako je za vas svaki odlazak u toalet prava drama, a uz to imate i bolove u trbuhu, najbolje da se obratite liječniku. On će vam propisati odgovarajuću dijetu i eventualnu terapiju. U najvećem broju slučajeva bit će dovoljno da pijete više vode, čaja, mljeka, sokova od voća i povrća i jogurt s aktivnim fermentima, i tako očistite organizam od nagomilanih toksina. Svima se preporučuje da dan započnu sa čašom vode pošto će tako potaknuti rad crijeva.

SREDITE PROBAVU

Marelice + kefir
Oko 50 g sušenih marelica prvo prelijte toplom vodom pa izmiksajte s 200 ml kefira i začinite bosiljkom

Banana + jogurt
Izmiksajte manju bananu i 150 ml probiotičkog jogurta, razrijedite sa 100 ml vode i začinite s malo vanilinog šećera

Šljive + kiselo vrhnje
Pomešajte 150 ml vrhnja s 50 ml soka od šljiva i žličicom mlevenog kima

Đumbir + jogurt
U 200 ml probiotičkog jogurta dodajte 10 g sveže izribanog đumbira, po žlicu limunovog soka i meda

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.