NAUKA

Mozak astronauta se mijenja jer u svemiru nema gravitacije, a evo koje su posljedice

NASA Istražuje fenomen

Autor:(J. Be.)

10.11.2015

NASA je lani počela skenirati mozgove astronauta prije i nakon odlaska u svemir. Saznali su da se zbog nedostatka gravitacije astronauti sporije kreću, ali i teže izvršavaju zadatke o kojima moraju razmisliti.

Scott Kelly, astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici, nedavno je oborio rekord i postao Amerikanac s najviše provedenog vremena u svemiru. Tokom četiri misije je proveo 386 dana u svemiru, a na kraju njegove jednogodišnje misije taj će broj narasti na 522 dana. No dok bude istraživao tajne svemira, NASA će pratiti njegovu fizičku spremu i to kako gravitacija utječe na mozak, prenosi 24sata.hr.

- Istraživat ćemo promjene u mozgu te mijenja li oblik ili veličinu tokom svemirske misije - kazala je Rachael D. Seidler, ravnateljica Univerziteta za neourološka istraživanja u Michiganu u SAD-u. Dodaje da im je cilj odrediti koliko je potrebno astronautima da se oporave nakon povratka iz svemira. Snimanje mozga magnetskom rezonancijom astronauta NASA je počela 2014., a s Evropskom svemirskom agencijom planiraju istraživati do marta 2017. 

NASA je objavila rezultate jednog od istraživanja, a oni su pokazali da zbog nedostatka gravitacije, osim što astronauti imaju problema s kretanjem to utječe i na njihov mozak te zbog toga teže izvršavaju mentalne zadaće. Osim toga, imaju problema s percepcijom u prostoru. Istraživanje će znanstvenicima pomoći da vide na koje se dijelove mozga astronauti oslanjaju dok obavljaju zadatke.

- Na Zemlji se vaša glava pomiče u odnosu na gravitaciju, no u svemiru to nije tako. To uzrokuje astronautima perceptivne iluzije, kao i poteškoće u kretanju očiju i glave - kazao je dr. Seidler, koji sudjeluje u istraživanju. Osim što se brinu o zdravlju svojih astronauta, NASA je pozvala zainteresirane da se od sredine veljače 2016. prijave za posao astronauta. Jedan od uvjeta je minimalno 1000 sati leta na mlaznim avionima, a plaća za početnika je oko 70.000 dolara bruto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.