NAUKA

MRAČNA PREDVIĐANJA Samo četiri stepena Celzijusa su dovoljna za novi globalni potop

Najugroženija područja Boka Kotorska i Dubrovnik

Autor:(Mi. K.)

12.11.2015

Domovi više od 500 miliona ljudi ugroženi su ukoliko se ostvare mračna predviđanja klimatologa o porastu nivoa mora usljed sve većeg globalnog zagrijevanja, saopštili su naučnici iz grupe "Climate central".

Istraživačka grupa "Climate central" objavila je interaktivnu mapu na kojoj su plavom bojom osjenčena najugroženija područja, među kojima su i Boka Kotorska i Dubrovnik.

Pored jadranskog primorja, najveća opasnost prijeti Veneciji i Holandiji. Naučnici predviđaju da bi porast nivoa mora mogao da se dogodi u razmaku od 200 do 2.000 godina, ali da kada se jednom dogodi, ugrožene oblasti bit će potpuno potopljene. 

Što se ostatka svijeta tiče, najviše bi stradali London i Njujork, ali i Kina, u kojoj bi novi dom moralo da potraži čak 145 miliona ljudi.

Stanovnici primorskih oblasti naći će se na udaru, jer bi u slučaju porasta nivoa mora bili prinuđeni da napuste svoje domove.

Naučnici su saopštili da će, ukoliko se ovaj trend globalnog zagrijevanja nastavi, prosječna temperatura na Zemlji porasti za 4 stepena Celzijusa, što bi moglo da utiče na živote više od pola milijarde stanovnika planete.

Mapu globalnog zagrijavanja možete vidjeti ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.