NAUKA

Pogledajte dva glečera na Grenlandu koja prijete podizanjem nivoa mora za 1,1 metar

Još jedan zabrinjavajući signal

(J. Be.)

13.11.2015

Čini se kako se još jedan ogroman glečer ubrzano povlači u i nestaje u moru. Riječ je o glečeru Zachariae i to predstavlja još jedan zabrinjavajući signal, koji je prethodno uočen i kod glečera Jacobshavn na zapadu Antarktika.

U oba slučaja, topla okeanska struja dolazi do dubokih baza tih glečera i to predstavlja velik problem, ističu naučnici.

Zachariae se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Grenlanda, a Jeremie Mouginot sa Univerziteta California je zajedno s kolegama u časopisu Science otkrio da se taj ledenjak ubrzano povlači i da ima potencijal podignut nivo mora za pola metra, prenosi Washington Post. Njegovo ubrzano povlačenje primjećenojje još od 2012. godine.

Taj glečer izgubio je punih 95 posto leda koji je pomogao stabilizirati ga, a sad strši iz mora kao litica visine 75 metara.

zachariae

- To je u neku ruku otvaranje drugih po redu vrata poplave na Grenlandu - istaknuo je Eric Ringot, koautor studije iz NASA-inog Jet propulsion Laboratoryja. 

U kombinaciji sa susjednim glečerom Nioghalvfjerdsfjorden, oba imaju potencijal podići nivo mora za 1,1 metara u tom ubrzanom povlačenju.

- Ako na grenland gledate kao na čamac, onda vam je to kao da primate vodu sa svih strana u njega - pojasnio je Mouginot.
NASA je objavila i satelitsku snimku glečera Zachariae i Nioghalvfjerdsfjorden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.