NAUKA

ZANIMLJIV IZUM Moćno suho ljepilo u kuglicama

Naučnici Tehnološkog instituta u Osaki

(Mi. K.)

18.11.2015

Ljepilo kada se osuši, obično je to znak da je vrijeme da ga bacite. No, naučnici Tehnološkog instituta u Osaki uspjeli su stvoriti novu vrstu ljepila. Ono je sasvim suho, sve dok ga ne - zgnječite. Tada postaje superljepljivo. 

Kruta ljepila nisu neka novost sama po sebi, no obično takvi materijali trebaju toplinu kako bi se otopili i postali spremni za korištenje.

No, ove nove ljepljive kuglice japanske proizvodnje ne trebaju se zagrijati za korištenje nego je dovoljna mehanička sila. Pritiskom na kuglicu aktivira se njen ljepljivi potencijal. 

Radi se zapravo o kuglicama tekućeg lateksa, a one su obložene nanočesticama kalcij karbonata. Možete ih držati u ruci ili ih spremiti u kutiju bez brige da će se zalijepiti za ruku ili podlogu kutije. Ali, kada se kuglica pritisne tekući lateks će iscuriti na površinu. 

Japanski naučnici također ističu da je ovo ljepilo snažnije od drugih varijanti ljepila koje rade na pritisak. Poput ljepljive strane naljepnica. Vjeruju da će se za ovo novo sredstvo naći primjena za mnoge situacije gdje treba koristiti ljepljiva sredstva, a da sama ljepljivost pritom ne bude problem pri postavljanju. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.