NAUKA

10 savjeta za buduće preduzetnike

Motivacija za uspješan rad

Redakcija

2.12.2015

Kultura startapova i inicijativa mladih preduzimljivih pojedinaca na našem tlu je ohrabrujuće jaka. Za sve koji planiraju da uplove u preduzetničke vode, dostavljamo 10 savjeta Skota Gerbera, osnivača kompanije Sizzle It! i stalnog blogera Enterpreneura.

Fokusirajte se

Mnogi novopečeni preduzetnici osjećaju potrebu da zgrabe svaku priliku koja naiđe. Ipak, šanse su često vuk u jagnjećoj koži. Izbjegavajte skretanje sa kolosijeka. Žongliranje sa više incijativa će negativno uticati na efektivnost i produktivnost. Uradite jednu stvar kako treba umjesto da deset stvari sprovedete kao osrednje. Ako osjećate potrebu da skočite u drugi projekat, možda treba da preispitate originalnu ideju.

Znajte šta radite. Radite ono što znate

Ne počinjite biznis samo zato što hipotetički možete zaraditi milione. Radite ono što volite. Biznisi građeni na vašim snagama i talentima imaju veću šansu za uspjeh. Nije važno samo doći do profitabilnog biznisa, važno je da ste sretni zato što se njime bavite iz dana u dan. Ako vam je srce drugdje, teško ćete uspjeti.

Sročite ideju u 30 sekundi

Budite uvijek spremni da druge ubjedite u vašu ideju. Bilo da je u pitanju slučajni susret sa potencijalnim investitorom ili radoznalim klijentom, izjavite jasno i koncizno šta su vaša misija, usluge i ciljevi. Prilagodite prodaju osobi sa kojom razgovarate. I zapamtite, manje je uvijek više.

Znajte šta znate, šta ne znate i ko zna ono što vi ne znate

Niko ne zna sve, pa se nemojte nikada ponašati kao sveznalica. Okružite se savjetnicima i mentorima koji će vas odnjegovati na putu ka boljem lideru i uspješnijem biznismenu. Pronađite znalce sa kojima dijelite interesovanja i poslovne ciljeve. Neka to budu ljudi koji u dugoročnom radu sa vama vide vrijednost.

Djelujte kao startap kompanija

Zaboravite na kancelarije, službeni automobil i ostale troškove. Vaš novčanik je krv vaše kompanije. Vježbajte umjetnost štednje. Vodite računa o svakom trošku. Upravljajte novcem efektno i ne opuštajte se.

Skočite u vatru

Nijedna knjiga o biznisu ni plan ne mogu predvidjeti budućnost niti vas potpuno pripremiti za to da postanete uspješan preduzetnik. Ne postoji savršeni plan. Nema utabanih staza.

Nikada ne skačite u novi poslovni poduhvat bez planiranja, ali ne provodite mjesece i godine čekajući da krenete u akciju. Postaćete preduzetnik tek nakon vatrenog krštenja. Najvažnije što možete da uradite jeste da učite iz svojih grešaka i nikada ih ne ponovite.

Niko vam neće dati novac

Ako vam je potrebna velika suma novca da biste započeli poslovanje, vratite se planiranju. Pronađite startnu tačku umjesto krajnje tačke. Smanjite pretenciozne planove i velike troškove. Uprostite ideju dok ne bude realna.

Pronađite načine da dokažete da vaš poslovni model funkcioniše na minimalnom budžetu. Demonistrirajte vašu vrijednost prije traženja investicije. Ako je vaš koncept realan, šanse da za njega zainteresujete investitore drastično će se povećati.

Budite zdravi

Ako budete brinuli o sebi, bićete produktivniji. Preduzetništvo je stil života, a ne posao od devet do pet. Ako budete radili do tačke iscrpljenost, to će sagorjeti vaš elan i učiniti vas manje produktivnim. Nema izgovora. Jedite redovno i pravilno, vježbajte i pronađite vrijeme za sebe.

Ne razmećite se

Impresionirajte svojim akcijama, a ne govorom. Promovišite svoj biznis sa entuzijazmom, ali i s mjerom i ukusom. Izbjegavajte pretjerivanje.

Znajte kada je dosta

Suprotno uvreženom mišljenju, kapetan ne ide na dno sa brodom koji tone. Ne trudite se uzalud zarad svog ega. Znajte kada je dosta. Ako ideja ne upali, razmišljajte o tome šta nije bilo kako treba i koje ste greške napravili. Procijenite šta biste uradili drugačije. Utvrdite kako da upotrebite ove lekcije da budete bolji u budućim poduhvatima. Neuspjeh je nekad neizbježan, ali će se pravi preduzetnik uzdići poslije poraza.

Ako mislite da ste pravi preduzetnik, onda će vam ovi motivacioni savjeti umnogome pomoći. Primjenjujte ih doslijedno i uspjeh će doći.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.