NAUKA

NADOMAK RJEŠENJU MISTERIJE Otkriveno šta je pomaknulo Stonehenge

Prvobitno nije bio na današnjoj lokaciji

(J. Be.)

16.12.2015

Nakon što su utvrdili da čuveni Stonehenge nije oduvijek bio na mjestu na kojem je danas te da je kamenje teško nekoliko tona prvotno bilo na lokaciji udaljenoj više od 200 kilometara, naučnicima nije dugo trebalo da otkriju kako je tamo dospjelo, barem tako vjeruju. Sada tvrde, pomaknuli su ih - glečeri. 

Arheolozi su na lokaciji u Wilthshireu pronašli dokaze da su kameni blokovi od kojih je Stonehenge napravljen isprva bili korišteni na drugom mjestu, i to u Walesu. Tamo je 'prvi Stonehenge' bio oko 500 godina i onda je premješten na sadašnju lokaciju. No, kako?

Drugi tim naučnika sada je objavio istraživanje u kojem tvrde da su pratili male krhotine pronađene u blizini Stonehangea sve do Wallesa i otkrili da su kameni blokovi premješteni prije 1,5 miliona godina pomicanjem ledenjaka, a ne ljudskom rukom, drevnim zidarima, vanzemaljcima i slično.

Tragovi koji bi ukazivali da je u sve bila upletena ljudska ruka u stvari su tragovi koje su s vremenom ostavljali sami arheolozi, tvrdi dr. Brian John. 

- Arheolozi su toliko žarko željeli ispričati dobru priču da su ignorirali i krivo tumačili dokaze koji su bili pred njima - kazao je John, a prenosi Independent. 

Više o misteriju Stonehengea znat će se iduće godine kada arheolozi nastavljaju s iskapanjima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.