NAUKA

ZANIMLJIVA DUGA Ima ih 12 vrsta, neke su u jednoj boji

Naučnici su razvrstali puno različitih vrsta

(Mi. K.)

25.12.2015

O dugama ste učili u školi, no sigurno niste znali da postoji čak 12 različitih vrsta duge. Decenijama se o dugama učilo u školskim udžbenicima na isti način.

Kapljice vode u zraku djeluju poput prizmi i iskrivljuju i prelamaju svjetlost. Kad se dovoljno vode i sunca sudare, dobijete briljantni trag boja ili prirodni fenomen - dugu. 

No, u stvarnosti je situacija malo kompliciranija. Naučnici su razvrstali puno različitih duga, a nedavno su napravili i klasifikaciju svih duga. Neke su duge dvostruke, neke imaju slabije boje ili su mutnije. 

Duge su se zapravo decenijama razvrstavale prema prosječnoj veličini kapljica vode u dugi. No, sama veličina kapljica ne može objasniti raznolikost duga koje vidimo u prirodi. 

Tim naučnika koji proučavaju atmosferu pregledao je i razvrstao stotine fotografija duga prema vidljivosti šest boja i duginom luku. Na kraju su izbrojali 12 različitih vrsta duga, uključujući dugu u kojoj nedostaje zelena boja, crveno-plavu dugu, žutu i narančasto-crveno dugu te jednobojnu crvenu. 

Na ovom linku možete pogledati cijelu shemu svih vrsta duga. 

Crvene duge događaju se samo kod sumraka ili zore, kada je nebo ispunjeno malenim kapljicama. 

Priroda je doista prekrasna, kao i priča o dugama. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.