NAUKA

DREVNI ČOVJEK Otzi imao heliko bakteriju u stomaku

Ubijen prije 5.300 godina nakon što je pogođen strijelom u predjelu ramena

Srna

9.1.2016

Oetzi, ledeni čovjek čiji su ostaci stari 5.300 godina pronađeni u italijanskim Alpima, imao je heliko bakteriju u stomaku, rekli su naučnici.

Naučnici su izolovali mikrobe iz stomaka Otzija zahvaljujući kojima su utvrdili da je imao bakterijsku infekciju.

Ostaci neolitskog lovca pronađeni su na Alpima 1991. godine pod naslagama leda zahvaljujući kojima je mumija izuzetno dobro očuvana, uključujući tkiva, organe i garderobu. Na nogama su mu pronađeni štitnici od kozje kože, a na glavi kapa od trava.

Ime je dobio po dolini Otzi u kojoj je pronađen, podsjeća Bi-Bi-Si.

On je ubijen prije 5.300 godina nakon što je pogođen strijelom u predjelu ramena.

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu "Nauka" navodi se da je Otzi imao danas veoma rasprostranjenu bakterijsku infekciju koja može da izazove čir i gastritis.

Provedena je genetska analiza bakterije što je pomoglo da se uđe u trag mikrobu, a što je blisko povezano sa istorijom migracija čovjeka.

Prema prethodnim istraživanjima, muškarac je bio star između 40 i 50 godina, imao je braon oči, njegovo tijelo je bilo prekriveno tetovažama, a utvrđeno je da je prije smrti jeo meso kozoroga.

Strijela je pronađena u njegovom lijevom ramenu i vjerovatno je umro od gubitka krvi. Osim toga, imao je i druge zdravstvene probleme kao što su slomljena peta, artritis i vjerovatno lajmska bolest.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.