NAUKA

HAWKING: Trebalo bi da naselimo svemir i druge zvijezde

Čovječanstvu prijeti niz opasnosti

(Mi. K.)

19.1.2016

Čovječanstvu prijeti niz opasnosti koje je samo stvorilo, izjavio je čuveni fizičar Stephen Hawking za BBC.

Nuklearni rat, globalno zagrijavanje i genetički stvoreni virusi samo su neki od scenarija koje je izdvojio Hawking.

Naučnik je izjavio da će dalji napredak nauke i tehnologije stvoriti "nove načine na koje bi stvari mogle da pođu po zlu".

Takođe je dodao da pretpostavlja da će čovječanstvo opstati ako u budućnosti bude uspelo da uspostavi kolonije na drugim planetama. 

- Iako su šanse za događanje kataklizme na Zemlji trenutno vjerovatno male, one se vremenom povećavaju, pa će u toku sljedećih hiljadu do deset hiljada godina postati gotovo sigurne. Do tada bi trebalo da naselimo svemir i druge zvijezde, kako katastrofa na Zemlji ne bi označila kralj ljudske rase. Ipak, samoodržive kolonije nećemo uspjeti da uspostavimo bar u narednih sto godina, tako da bi do tada trebalo da budemo veoma obazrivi - istakao je Hawking. 

U nekoliko prethodnih navrata, naučnik je upozorio na opasnost od vještačke inteligencije (AI), koja bi mogla da postane dovoljno moćna da sa lica Zemlje istrijebi cijeli ljudski rod. Međutim, Hawnikg ističe da postoje načini da preduprijedimo ovakav scenario. 

- Nećemo prestati da napredujemo, niti obrnuti proces napretka unazad, tako da moramo da prepoznamo opasnosti i kontrolišemo ih. Optimista sam, vjerujem da možemo to da postignemo - zaključio je Hawking.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.