NAUKA

Google bolje rangira mobile-friendly sajtove

Da li ste znali?

Mi. K.

1.2.2016

Promjene u digitalnom svijetu su stalne, naročito kada govorimo o marketingu. Mnoge od njih direktno utiču na vidljivost web stranica. Tako, na primjer, Google od kraja aprila prošle godine zbog globalnog trenda surfovanja internetom preko mobilnih uređaja, u rezultatima pretrage na boljem mjestu u odnosu na konkurenciju pozicionira vlasnike sajtova prilagođenih za prenosive uređaje. Iako je od donošenja ove odluke prošlo mnogo vremena, značajan broj korisnika još uvijek nije prilagodio svoje internet stranice.

Uvođenje novog parametra

Baš kao što dijeljeni tekstovi i posjećeniji sajtovi imaju veću vidljivost od drugih, na rangiranje utiče i da li ste svoju veb stranicu prilagodili mobilnim telefonima i tabletima. Uvođenje novog parametra za cilj je imalo da stimuliše mnoge vlasnike web stranica da izađu iz zone komfora i ažuriraju zapostavljene sajtove. Signal da je sajt mobile friendly danas direktno utiče na vidljivost.

Korisnici mobilnih uređaja već neko vrijeme u pretrazi najprije nailaze na sajtove koji su formatirani za pregled na manjim ekranima. „Ova promjena će uticati na pretrage na svim jezicima širom svijeta i imaće veliki uticaj na rezultate koji se dobijaju”, svojevremeno je objavljena na Googleovom zvaničnom blogu.

Sadržaj aplikacija u rezultatima pretrage

U rezultate pretrage su uključeni i sadržaji iz indeksiranih aplikacija korisnika koji ih imaju instalirane i na koje su ulogovani. Za sada je ovaj prelaz urađen za Android. Međutim, sadržaj se ne dodaje automatski, već će se indeksiranje aplikacija aktivira ručno. Google je tada u mogućnosti moći da pronađe vaš sadržaj.

Promjena poput favorizovanja mobile-friendly sajtova će u budućnosti biti sve više. S obzirom na rastući broj pregleda sa mobilnih telefona ovo nije neočekivano. Bilo kako bilo, imati sajt koji se loše prikazuje van monitora laptopa ili desktop računara može biti ozbiljan problem za vlasnike biznisa. Drugim riječima, sada je pravi trenutak da napravite mobile-friendly sajt. Ako ste na početku puta fokusirajte se na najosnovnije ‒ korisnički ugođaj. Sve što treba da znate o web dizajnu možete za vrlo kratko vrijeme naučiti na posebnom obrazovnom programu na ITAcademy.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.