NAUKA

Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika dostupan u BiH

Test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije

Fena

2.2.2016

Od danas žene u BiH mogu uraditi Serenity test kompanije Genoma kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke i raka jajnika, putem CryoSavea vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija.

Serenity test je najnapredniji genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika. Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika, žene dobivaju informaciju da li nose genetsku mutaciju, odnosno predispoziciju za obolijevanje s pouzdanim rezultatima od 99,99 posto koji stižu u roku dvije sedmice.

Taj test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice (unutrašnja strana obraza). Cijena testa je od 590 eura i trenutno je najpovoljniji u našem regionu.

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena.

Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadiju, koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do niske stope preživljavanja pacijentica.

Trenutne standardne procedure mogu samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju.

Test Serenity spašava živote identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije. Taj test je prekretnica u preventivnoj medicini.

- Serenity test kompanije Genoma, europskog lidera za genetske analize, žene u BiH će moći uraditi putem CryoSavea, vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce, koja je zajedno s Genomom u Esperite grupaciji - saopćila je kancelarija FAMILY-PLUS d.o.o. (partner CryoSavea i Genome za BiH).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.