NAUKA

Izbjegnite četiri najčešće greške u pripremi video-klipova

Trikovi video-montažera

Redakcija

4.2.2016

Kvalitetan video-klip nikad nije bilo lakše montirati! Uz pomoć profesionalnih softvera, koji su danas dostupni svima, i uz poznavanje pokoje tajne zanata editovanja video-materijala, zabavan i efektan video danas možete napraviti i kod kuće. Pri montaži snimanog materijala početnici najčešće ponavljaju iste propuste, a portal Roketstok (Rocketstock) navodi četiri najčešće greške koje amateri prave. Otklonite ih uz pomoć sljedećih savjeta i radite profesionalno video-montažu i obradu snimaka.

1. Ne ubacujte baš svaki kadar

Pravi izbor kadrova je osnova svakog interesantnog videa. Svaki početnik je u iskušenju da ubaci što više kadrova u klip koji pravi i iskoristi sav raspoloživi materijal. Ipak, da bi video bio zanimljiv, nekad je potrebno odstraniti dosta materijala. Uobičajeno je da amateri žele da zadrže što je više scena moguće, ali zapamtite, vaš posao je da pravite odabir, što znači da ćete određene kadrove ipak morati da izbacite.

2. Ne opterećujte klip predugačkim dijalozima

Za većinu neiskusnih montažera karakteristično je da se previše vode dijalozima pri sklapanju video-materijala. Oni daju prikaz krupnog plana onda kada akter govori i drugi krupni kadar na sagovornika, kada treba da odgovori. Ovakvo montiranje za rezultat će imati izuzetno dosadan video, što sigurno ne želite. Ponekad i nakon završetka dijaloga možete ostaviti krupan kadar, koji će prikazati mimiku i emocije aktera i za rezultat imati moćan efekat videa.

3. Ne pretjerujte sa prelazima i specijalnim efektima

Ništa više ne pokazuje amaterizam nego pretjerano korišćenje specijalnih efekata i brzo prelaženje između kadrova. Naravno, postoje retke situacije u kojima je obilna upotreba efekata dozvoljena i poželjna kako biste naglasili stilsku posebnost snimka. Međutim, u većini slučajeva običan rez je dovoljan da biste napravili prelaz s jedne scene na drugu bez dodavanja filtera. Koristite efekte samo kada je to baš neophodno, a ne kako biste poboljšali nasumično izabranu scenu.

4. Ne počinjite svaku scenu širokim planom

Kao i kod rukovođenja dijalogom, zajedničko svojstvo amaterskog sređivanja videa jeste počinjanje scene širokim planom. Sigurno je da je ovaj princip primjenljiv za dosta scena, ali nemojte ga činiti formulom kojom ćete da se vodite baš svaki put pri montiranju kadra. Kombinujte široki i krupni plan i uvijek razmislite o tome kako da na što kreativniji način predstavite scenu. Iskočite iz kalupa, osvježite proces montiranja i učinićete svoj klip dinamičnim.

Savremene metode montaže omogućavaju da uz malo truda napravite vrhunski producirane snimke koji će oduševljavati. Uz pomoć odgovarajućeg softvera i pravilnog korišćenja navedenih tehnika, vaši amaterski montirani klipovi izgledaće kao da ih je upravo izbacio profesionalni studio za montažu.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.