NAUKA

PRODUŽEN ŽIVOTNI VIJEK Miševi dobili svoj "eliksir mladosti"

Otkriće naučnika

Srna

8.2.2016

Svi miševi na kojima su naučnici isprobali "eliksir mladosti" žive do 35 odsto duže od običnih miševa!

Tretmani "eliksirom mladosti", koji usporava starenje, možda su mogući i kod ljudi, nakon što je eksperimentom potvrđeno produženje životnog vijeka miševa.

Tajna je u uklanjanju senescentnih (starih i istrošenih) ćelija, koje se tokom vremena gomilaju i imaju razarajući efekat na tijelo, otkrili su naučnici sa američke klinike "Mayo".

Kada su upotrijebili taj tretman na genetski modifikovanim miševima, rezultati su bili nevjerovatni - životinje su živjele 25 do 35 odsto duže, a bile su i zdravije. 

Miševi su bili aktivniji, a srce i bubrezi su im funkcionisali bolje od miševa koji su prirodno starili. Tjelesna tkiva i organi imali su manje tragova štetnih upala, a imali su i manje tumora.

Naučnici još nisu sigurni koliko bi ljudi mogli imati koristi od ovog otkrića. Ali, istraživački timovi već "love" spojeve koji bi ciljali stare ćelije i formirali osnovu tretmana za usporavanje procesa starenja i kod ljudi.

Dr Daren Backer, naučnik koji je vodio tim klinike "Mayo" u proučavanju miševa, smatra da "nije pretjerano vjerovati da će nauka doći do načina da ukloni stare ćelije i kod ljudi". 

Senescentne ćelije ne funkcionišu pravilno, te su potencijalno opasne, iako se više ne dijele. One nanose štetu, jer izlučuju molekule koji oštećuju obližnje tkivo i uzrokuju hroničnu upalu.

Zbog toga su senescentne ćelije blisko povezane sa starosnim bolestima i slabljenjem organizma. 

Iako ih imuni sistem redovno uklanja, s vremenom taj proces postaje sve manje efikasan pa su takve ćelije sve brojnije.

Tim iz klinike "Mayo" želio je da shvati šta bi se dogodilo sa sredovječnim miševima kada bi bili zaštićeni od efekta senescentnih ćelija. 

Zato su napravili soj genetski modifikovanih miševa sa "samoubilačkim genom" koji je tražio i ubijao senescentne ćelije kada bi ga aktivirao lijek.

Svim miševima kojima su tretmanom uklonjene ove ćelije produžen je život, ističe dr Backer i napominje da su u svim slučajevima otkrili i značajno bolje zdravlje miševa.

Tretman nije imao nikakvih očitih negativnih posljedica - navode naučnici. 
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.