NAUKA

Svaka četvrta kocka leda za rashlađivanje pića zdravstveno neispravna

Studija pokazala

Fena

30.3.2016

Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u  švicarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava  zakonske zdravstvene standarde i sadržava fekalne bakterije poput E.coli, pokazalo je istraživanje koje je provela udruga hemičara švicarskih kantona (VKCS).

Rezultate kemijske analize leda iz barova širom Švicarske prema studiji koja će ovih dana biti i sužbeno publicirana objavio je u nedjelju list  SonntagsBlick.

Analiza je pokazala da 26 posto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su E.coli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu izazvati gastrointestinalne probleme.

Predsjednik udruženja švicarskih hemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uvjete rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima, te loše održavaju i čiste, a ne na upitnu  kakvoću vode.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali.

No, s time se ne slaže jedna od vodećih švicarskih udruga za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, kazala je ravnateljica te udrge Sara Stalder.

Ona predlaže da švicarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine.

"Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno. To očekujemo u inozemstvu, tako se moramo ponašati i u Švicarskoj", dodala je Stalder.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.