NAUKA

NAUČNICI TVRDE Ozonska rupa se smanjuje, za 30 godina će potpuno nestati

Područja prorijeđena stratosferskog ozona

(Mi. K.)

1.7.2016

Ozonska rupa se napokon smanjuje, navodi tim naučnika za časopis Science. Ozonska rupa je u fokusu javnosti od sredine 80-tih godina, a odnedavno se počela "oporavljati", tvrde naučnici.

- Medicinskim rječnikom rečeno: prvo je pacijentu bilo sve lošije i lošije, onda se stabilizirao, a sada, što je veoma ohrabrujuće, pacijent se oporavlja - objašnjava naučnica Susan Solomon, autorica istraživačkog rada o ozonskoj rupi i bivša članica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama pri Ujedinjenim Narodima, prenosi Washington Post.

Dodaje i kako smatra da se stanje počelo popravljati upravo zbog promjene odnosa ljudi prema klimatskim problemima.

Ozonske rupe su inače područja izrazito prorijeđena stratosferskog ozona. Pojavljuju se se od kraja 1970-ih iznad polarnoga predjela južne polutke, a sredinom 1980-ih i iznad polarnih predjela sjeverne polutke (Kanada, sjever Evrope i Azije).

Kroz ozonske rupe do Zemljine površine prodire dio ultraljubičastoga zračenja što bi inače zaustavio ozonski omotač.  

U Montrealu je 1987. potpisan protokol kojim se predviđalo 50 postotno smanjenje proizvodnje freona do 1998. godine.

Međutim, istraživanja su pokazala oštećenja ozonskog omotača veća od očekivanih, pa je od 1996. proizvodnja freona u svijetu gotovo potpuno obustavljena. Kako pokazuju najnovija mjerenja, Ozonska rupa iznad Antarktika manja je nego prošle godine. 

Naučnica Solomon je presretna što se ozonska rupa iznad Antarktika smanjuje i kaže da je jako optimistična što se tiče ostalih klimatskih promjena.

Rupa se smanjila za otprilike 4.5 kilometara od mjerenja 2.000. godine, a neće biti u potpunosti zatvorena do sredine ovog vijeka.

Stanje će ovisiti i o vulkanskim aktivnostima i ostalim mogućim preprekama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.