NAUKA

Velike količine leda na planeti Ceres

Naučnici otkrili

Srna

16.12.2016

Patuljasta planeta Ceres, zagonetno stjenovito tijelo u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, sadrži velike količine leda ispod svoje tamne površine, saopštili su naučnici. Ovo otkriće, objavljeno u okviru dvije studije u žurnalima "Nauka" i "Astronomija prirode", moglo bi da razjasni ranu historiju Sunčevog sistema.

Saznanje da oko 10 posto ove planete čini voda u obliku leda moglo bi da podstakne komercijalne misije na asteroidima radi vađenja vode i ostalih resursa. U početku bi to bile robotske misije, a kasnije bi mogle da uslijede i ljudske ekspedicije dalje od Mjeseca.

U orbiti Ceresa od marta 2015. godine nalazi se svemirski istraživački brod "Don" američke NASA-e, koji je prethodno 14 mjeseci istraživao Vestu, drugo po veličini tijelo u ovom asteroidnom pojasu.

Istraživanje objekata poput Ceresa, najvećeg u pojasu asteroida, donosi saznanja o formiranju Sunčevog sistema.

Naučnici su zaključili da je Ceres, za razliku od Veste koja je suha, sličniji Jupiterovom ledenom mjesecu Evropi, nego Zemlji, Merkuru, Veneri i Marsu.

Među stručnjacima se vodi debata o tome da li Ceres krije okean u tečnom stanju, što bi ovu planetu, ako bude potvrđeno, stavilo na listu nebeskih tijela pogodnih za život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.