NAUKA

Kad zatreperi očni kapak: Evo zašto se to dešava i kako se može liječiti

Njujorški oftalmolog, doktor Joel S. Schuman objasnio

Redakcija

6.1.2017

Vjerovatno ste primijetili da vam u pojedinim situacijama očni kapak zatreperi. Ali jeste li znali zašto se to događa i kako se može liječiti?

Njujorški oftalmolog, doktor Joel S. Schuman objasnio je zašto se ova pojava događa. Rekao je da se radi o pojavi koja se zove blefarospazam.

- Vrlo je česta pojava. Ljudi koji imaju blaži oblik blefarospazma doista ne trebaju liječenje, on će se pojavljivati i nestajati, pa s tim jednostavno treba naučiti živjeti - rekao je Schuman za Business Insider.

Njujorški je oftalmolog rekao da stres može utjecati na češće pojavljivanje treperenja očnih kapaka, ali da postoje brojne metode kako se opustiti.

- Bilo da se radi o sporijem disanju, opuštanju mišića u tijelu ili meditaciji, bilo koji od tih oblika mogu pomoći u smanjenju stresa i učestalosti pojave treperenja oka - rekao je Schuman.

Istaknuo je kako postoje i teži slučajevi, kod kojih treperi čitava polovica lica.

- Vjerovali ili ne, rješenje za to je botoks. Botoks se ne koristi samo za estetsku namjenu, nego pomaže i u rješavanju brojnih tegoba, pa tako i u treperenju očnih kapaka - kazao je Schuman.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.