NAUKA

Revolucija u medicini: Ruski naučnici otkrili novi način liječenja raka

(D. K.)

13.4.2017

Istraživači s Državnog univerziteta u Moskvi i Ruske akademije nauka su s kolegama iz Amerike pronašli novi način liječenja raka. Radi se o nanočesticama koje uništavaju stanice raka i nova su nada za milione oboljelih. 

Isprobali su ih u svojoj laboratoriji i pokazalo se da nanočestice podstiču odumiranje kancerogenih stanica djelujući na membranu stanice i/ili membranu mitohondrija. Kažu kako su efikasnije od klasičnih metoda liječenja, a uništavaju i zloćudne stanice otporne na ljekove. 

Nanočestice su izrađene od citokroma, enzima i kardiolipina - ključnih dijelova unutrašnje membrane mitohondrija. One podstiču smrt stanica raka djelovanjem u staničnoj membrani. Svoje otkriće objavili su u časopisu "Pharmaceutical Research".

- Predlažemo daljnja istraživanja kako bi se stvorili temelji za novu vrstu liječenja raka, uključujući Cit-CL kompleks. Ovaj kompleks postoji u normalnim stanicama gdje se koristi za aktiviranje apopoze (smrti stanica), a reguliše ga tijelo. Također, planiramo razviti način kako dopremiti tretman do tumorskih stanica - objasnio je Yury A. Vladimirov, jedan od autora naučnog rada, prenosi Sputnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.