NAUKA

Umjetna inteligencija zna koliko dugo ćemo živjeti?

Avaz.ba

4.6.2017

Jeste li znali da umjetna inteligencija može predvidjeti koliko godina ćete živjeti? 

Naime, grupa naučnika sa Univerziteta Adelaide iz Australije napravila je sistem umjetne inteligencije koji može predvidjeti hoćete li uskoro umrijeti, a za to im je potrebna samo slika vaših organa.

Iskoristili su umjetnu inteligenciju kako bi analizirali medicinske snimke prsne šupljine kod 48 pacijenata. 

Sistem je u čak 69 posto slučajeva tačno predvidio smrt pacijenta u slijedećih pet godina.

Iako se radi o malom broju pacijenata uključenih u istraživanje, naučnici su uvjereni kako bi u budućnosti računari (uz pomoć umjetne inteligencije) mogli obavljati dijagnostički posao za koji je inače potrebno dugogodišnje usavršavanje doktora.

Većina trenutno dostupnih analitičkih sistema može prepoznati i dijagnosticirati bolesti, ali ne i dati procjenu "roka trajanja" pacijenta.

- Umjesto da se fokusira na dijagnosticiranje bolesti, automatizirani sistem može predvidjeti krajnji rezultat na način na koji to doktori ne mogu, koristeći velike količine podataka i otkrivajući prikrivene uzorke koji se ponavljaju - istaknuli su naučnici.

Sličan sistem nedavno su razvili naučnici na Londonskom institutu za medicinske usluge. 

Njihov sistem može s vjerovatnošću od 80 posto odrediti hoće li pacijent umrijeti od srčane bolesti unutar godinu dana. Inače, doktor to može u otprilike 60 posto slučajeva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.