NAUKA

Rano otkrivanje Alzheimerove bolesti umjetnom inteligencijom

Avaz.ba

18.9.2017

Iako za Alzheimerovu bolest još uvijek nema lijeka, postoje terapije koje mogu usporiti njezino napredovanje. Zbog toga je vrlo bitno rano otkriti da se ova bolest kod pojedinca razvija, a u tome – čini se – mogu nam pomoći i sustav umjetne inteligencije. Istraživači sa univerziteta u italijanskom Bariju trenirali su jedan takav sustav tako što su u njega unosili snimke mozgova s magnetske rezonance, i to pacijenata u ranoj fazi razvoja Alzheimerove bolesti, kao i one zdravih pojedinaca.

Nakon "učenja" na samo 67 snimaka ovaj je sustav uspio u testiranju, na ukupno 148 snimaka, s 86% točnošću dijagnosticirati ranu fazu razvoja Alzheimera kod pacijenata. S nastavkom učenja na većem broju snimaka očekuje se da bi ovaj sustav mogao "naučiti" kako prepoznavati neurološke bolesti u vrlo ranoj fazi, čak i do 10 godina prije nego se pokažu prvi pravi simptomi.

U usporedbi s klasičnim metodama ranog otkrivanja ove bolesti umjetna je inteligencija pokazala znatno veću osjetljivost na neurodegenerativne promjene, stoji u nedavno objavljenom radu italijanskih naučnika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.