NAUKA

Zašto se svemir još nije raspao?

Avaz.ba

23.10.2017

Prema svim proračunima, svemir je trebao nestati istog trenutka kada je i stvoren, ali se to nije desilo, a razlog za to još nije poznat naučnicima.

Na početku svega, prema standardnom modelu, postojale su jednake količine materije i antimaterije. Da su se ravnomjerno poništavale, kako je i očekivano, ništa više ne bi postojalo. 

Istraživači već godinama pokušavaju da pronađu neko objašnjenje zbog kojeg svemir i mi u njemu, još postoji, ali bez uspjeha.

Prema svim dosadašnjim mjerenjima, postoji simetrija između materije i antimaterije u pogledu mase, naelektrisanja i drugih faktora, što znači da svemir uopće ne bi trebalo da postoji. Neke razlike između materije i antimaterije moraju da postoje, ali mi ne možemo da ih nađemo - kaže Kristijan Smora, autor nove studije sprovedene u CERN-u. 

Jedno objašnjenje bilo je da antimaterija i materija imaju drugačiji magnetizam, ali je novo istraživanje pokazalo da su identične čak i u tom pogledu. 

Nova studija predvođena dr Smorom, mjerila je antiprotone i pokazala da su potpuno identični protonima.

Istraživači se nadaju da će sada moći da ispitaju njihova svojstva još detaljnije, zahvaljujući novim metodama, a neki se već poigravaju sa vrlo zanimljivim idejama – šta ako antimaterija ima “naopaku” gravitaciju?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.