Pronađena živa bakterija vanzemaljskog porijekla

Avaz.ba
28.11.2017 17:58

Na vanjskim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija koja je vanzemaljskog porijekla, prenose mediji.

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov kazao je da bakterija nije bila tamo tokom lansiranja stanice 1998. godine, te da je vjerovatno “doletjela iz svemira”.

Bakteriju su testirali na stanici koja se nalazi u Zemljinoj orbiti i, nakon što su se uvjerili da nije štetna za ljude, prevezli su je na Zemlju, kako bi je detaljnije proučili.

Nije opasna za ljude

- Ispalo je da ti brisevi sadrže bakteriju koje nije bilo tokom lansiranja stanice - kazao je Škaplerov.

Dodao je kako su započela istraživanja i da se za sada čini da ne predstavljaju opasnost. Ruski astronaut, koji će u decembru otići na treću misiju na ISS, kao dio Ekspedicije 54, tvrdi kako svemirska bakterija nije opasna za ljude. 

- Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu na ISS, slučajno bi je unijeli na tablet računaru, zajedno s različitim materijalima koje su smjestili u stanicu, kako bi proučavali ponašanje materijala u svemiru - objasnio je Škaplerov.

Otkrili su da bakterije preživljavaju i vakuum nakon što su poslate sa Zemlje.

Naučnici sa Univerziteta Kolorado su otkrili da neke bakterijske ćelije mijenjaju oblik u svemiru kako bi preživjele napade uobičajenih lijekova koji ih uspješno ubijaju na Zemlji.

Drugačije ponašanje u svemiru

- Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru i potrebne su veće koncentracije antibiotika kako bi bile ubijene - rekao je naučnik Luis Zea, glavni autor tog istraživanja.

Tokom eksperimenata sproveli su sistematsku analizu mijenjanja fizičkog izgleda bakterije. Proučavali su bakteriju Ešerihiju koli. Rezultat istraživanja podigao je zabrinutost ne samo zbog astronauta koji su često izloženi u svemiru, nego i zbog svih stanovnika Zemlje, piše cdm.me.

Oglasi

NA VRH