NAUKA

Nevjerovatan poduhvat: NASA ponovo uključila motore Voyagera

Avaz.ba

2.12.2017

Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde Voyager 1, najdaljeg objekta koji je stvorio čovjek, ponovo su uključena, saopćila je NASA.

- Zahvaljujući ovom podvigu "Voyageru 1 će se produžiti život za dvije do tri godine - istakla je Suzan Dod (Suzanne Dodd), vođa projekta NASA-e.

Pomoću tih potisnika Voyager 1 će se okrenuti u smjeru Zemlje kako bi njegove antene mogle da komuniciraju s našom planetom.

Promijenila je historiju astronomije

Sonda Voyager 1, koja je od svog lansiranja prije 40 godina promijenila historiju astronomije, putuje kroz međuzvjezdani prostor brzinom od gotovo 17 kilometara u sekundi i trenutno je više od 21 milijardu km udaljena od Zemlje.

Ponovno uključivanje potisnika na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.


Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA-e su morali da "prouče računarske programe kodirane u jeziku koji više nije u upotrebi", rekao je glavni inženjer Kris Džouns (Chris Jones).

Naučnici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihovog istraživanja brzinom svjetlosti pređe ogromnu udaljenost između sonde i naše planete, nakon čega su u sredu zaključili da je njihov zadatak uspio.

Voyager 2

Tako će od januara ova četiri potisnika raditi kao zamjena za potisnike za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspjeh projekta Voyagera 1, NASA planira da slično ispitivanje sprovede na Voyageru 2, sestrinskoj sondi, čiji su potisnici ipak u boljem stanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.