NAUKA

Otkriven najrjeđi dinosaurus

Avaz.ba

8.12.2017

Novootkriveni "plivajući" dinosaurus, veličine ćurke, imao je vrat sličan labudovom, zube kao krokodil, nožna peraja slična onima kod pingvina i noge koje su mu omogućavale kretanje po kopnu.

Naučnici koji su identificirali novopronađenu vrstu, koristili su rendgenske zrake kako bi bili sigurni da, skoro kompletan, skelet ne predstavalja samo gomilu nepovezanih kostiju.

Izgledao je kao venzemaljac, kao gomila stvari koje bi možda mogle da se sastave zajedno - izjavio je jedan od autora studije o novopronađenim ostacima "plivajućeg" dionosaurusa, za New York Times. 

Ta pretpostavka možda bi mogla i tako da se protumači, budući da je 75 miliona godina star fosil, pronađen u Mongoliji, prethodno bio prodat na crnom tržištu, prije nego što je dospiou ruke međunarodnog tima naučnika.  Oni tvrde da je fosil autentičan i da je riječ o tek drugom "plivajućem" dinosurusu ikada pronađenom, inače srodniku velocireptora (označenom kao Halszkaraptor escuilliei). 

Životinja je imala kljun sličan guščijem i senzorne nerve kao krokodil, kojima se koristio da bi pratio kretanje u vodi. Kukasti zubi i dugački vrat pomagali su mu da lako lovi ribu neposredno ispod površine vode jezera i rijeka, kroz koju se kretao pomoću nožnih peraja. U tome su mu pomagali i dugački nožni prsti.

Ovaj dinosaurus je jaja polagao na kopnu. Njegovo otkriće veoma je iznenađujuće za naučnike, budući da svi njegovi aspekti još uvijek treba da budu istraženi.

Čak i na dobro poznatim lokalitetima još uvijek postoji mogućnost da nove životinje budu pronađene, što pokazuje njihovu nevjerovatnu raznovrsnost, koju nikada ranije nismo ni očekivali - zaključuje koautor studije. 

Po završenom proučavanju, koje se odvija u Belgiji, fosil će biti vraćen u Mongoliju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.