NAUKA

Astronaut Škaplerov u posebnoj misiji

Avaz.ba

8.12.2017

Nova posada od tri astronauta kreće 17. decembra na Međunarodnu svemirsku stanicu, a jedan od njih, Rus Anton Škaplerov, imat će posebnu misiju - morat će se igrati "žmire".

Svemirska misija kreće u orbitu ruskom letjelicom "Sojuz MS-07", a, osim Škaplerova, u ekipi su Amerikanac Skot Tingli (Scott Tingley) i Japanac Norišige Kanaj (Norishige Kanai).

Članovi posade nastavit će eksperimente koji se trenutno odvijaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali će Škaplerov imati jedan vrlo poseban i "zabavan zadatak" - igrat će se "žmire" sa Zemljom. Anton će nositi poseban senzor koji će omogućiti Centru za kontrolu misije da ga locira u različitim područjima stanice. On će morati da se krije od ostatka čovječanstva u okviru eksperimenta pod nazivom "Vizir", čiji je cilj testiranje sistema za praćenje astronauta. 

Taj sistem bit će korišten u slučaju opasnih situacija, uključujući požar.

Međunarodna svemirska stanica je "kuća" veličine 110 puta 70 metara. U hitnim slučajevima astronaut može biti blokiran u bilo kojem dijelu i mogao bi dospjeti u životnu opasnost.

Kako bi to bilo izbjegnuto, bit će proveden eksperiment "Vizir" da bi stručnjaci na Zemlji koji upravljaju letom mogli u svakom trenutku odrediti lokaciju astronauta. Četiri prijemnika signala iz senzora radit će na ruskom modulu "Zvijezda" i obezbjeđivati podatke za sve sisteme za održavanje života Međunarodne svemirske stanice - oni će prenositi informacije o lokaciji Škaplerova. 

U budućnosti, naučnici planiraju da postave slične odašiljače na sve module Međunarodne svemirske stanice, navodi "Ruska riječ".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.