NAUKA

Globalno zagrijavanje će imati razorne posljedice po Zemlju

Avaz.ba

23.12.2017

Analiza topljenja glečera kroz historiju pokazuje tendenciju porasta broja vulkanskih erupcija, uporedo sa smanjenjem veličine glacijalnih površina.

Izjveštaj, objavljen u časopisu "Geology", fokusiran je na vulkansku aktivnosti na Islandu nekoliko milenija unazad, tokom perioda kada se klima hladila. Analiza je otkrila da je tada broj erupcija opadao, dok se površina leda povećavala.

Naučnici vjeruju da težina glečera povećava pritisak na zemljinu površinu, diže nivo mora i smanjuje površine za prostiranje lave koja izlazi. Ali kako se led topi, pritisak se smanjuje i izbacuje magmu na površinu kroz vulkanska grotla.  

"To može da utiče na tok magme i na praznine i pukotine kojima ona izlazi na površinu, kao i na to koliku količinu magme je Zemljina kora u stanju da zadržava", kaže autor studije Grim Svindls.

"Kada glečeri nestanu, pritisak na površinu se povećava i magma se mnogo lakše širi ka površini i tako eruptira", kaže Svindls, koji izražava strah da će globalno zagrijavanje dovesti do sličnih efekata u narednih nekoliko stotina godina, prenosi B92.  

"Mislim da možemo da predvidimo da ćemo, vjerovatno, viđati mnogo više vulkanske aktivnosti u područjima svijeta u kojima dolazi do interakcije glačara i vulkana", zaključuje on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.