U borbi sa globalnim zagrijavanjem

Naučnici rade eksperiment u kojem će cijela planeta biti u vječitom mraku

Avaz.ba
30.01.2018 13:17
A
A
A

Naučnici razmatraju da hemikalijama koje bi ispustili visoko u atmosferu zamrače nebo na cijeloj planeti i tako spriječe proboj sunčevih zraka do površine Zemlje.

To pokazuju dokumenti Ujedinjenih naroda u koja je agencija Reuters imala uvid. 

Kako poslije erupcije 

Istraživanje o vidovima borbe protiv zagrijavanja planete naručili su predstavnici više od 200 zemalja, učesnika u Pariskom klimatskom sporazumu 2015. Pojedini naučnici su, inspirisani zamračenjem dijelova planete poslije velikih vulkanskih erupcija (kada prašina prekrije više dijelove atmosfere), predložili da se u visoke dijelove atmosfere izbace sumpor i slične hemikalije.

Ovo je privuklo veliku pažnju jer je riječ o relativno jeftinom rješenju - cijena bi bila između jedne i deset milijardi dolara godišnje.

Ipak, pojedini istraživači su upozorili da bi ovaj vid geoinženjeringa bio „ekonomski, socijalno i institucionalno neupotrebljiv“ jer bi mogao da dovede i do rizika od suša, poplava, toplotnih talasa i još jačih oluja, a i ne bi smanjio nivo ugljen-dioksida, piše Reuters.

Tabu tehnologija

- Postoji tabu kad je riječ o ispitivanju ovakvih tehnologija, ali je neophodno izvesti veliko istraživanje kako bismo shvatili rizike i potencijalne dobitke - kaže David Kejt (Kate), direktor Istraživačkog programa za geoinženjering na Harvardu.

Ipak, zbog predugog ispitivanja, dodaje, bolje je okrenuti se ispitivanju načina ograničenja emisije gasova, koja vodi do takozvanog efekta staklene bašte.

Više o:

David Kate