Dizajniran da otkriva svjetove slične Zemlji oko zvijezda

NASA lansira satelit za otkrivanje "crvenih patuljaka"

B92

Novi satelit svemirske agencije NASA, dizajniran da otkriva svjetove slične Zemlji oko zvijezda iz našeg solarnog sistema, bit će večeras lansiran raketom "Spejs Iks" s Floride.

Satelit TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) bit će lansiran u 18.30 po lokalnom vremenu iz stanice Kejp Kanaveral. Njegova misija će trajati dvije godine i koštat će 337 miliona dolara, prenosi Reuters.

Satelit TESS projektiran je da nadogradi rad svemirskog teleskopa "Kepler", koji je otkrio najveći broj od oko 3.700 egzoplaneta dokumentiranih od astronoma tokom proteklih 20 godina.  

Kako se navodi, NASA očekuje da će precizno moći utvrditi hiljade nepoznatih svjetova, od kojih je oko 100 možda veličine Zemlje ili duplo veće od nje.

Očekuje se i da se TESS fokusira na oko 200.000 unaprijed odabranih zvijezda koje su bliže Zemlji, ali i na zvijezde koje naučnici nazivaju "crveni patuljci", a koje su manje, hladnije i postoje duže nego Sunce.  

Postoji velika vjerovatnoća da su zvijezde "crveni patuljci" veličine Zemlje pa su time potencijalno pogodnije za bliže istraživanje.

Više o:

TESS NASA
NA VRH

Podijeli članak na